Nové technické preukazy dosiaľ ani raz nesfalšovali

27.09.2011 Celý región

Bratislava 27. septembra (TASR) - Pri kúpe auta sa kupujúci už nemusia báť falšovaných údajov v technickom preukaze. Elektronický technický preukaz, ktorý zaviedlo Slovensko ako prvé v EÚ, po roku jeho používania aj podľa policajných štatistík dosiaľ ani raz nesfalšovali. Pre kupujúcich to znamená vyššiu bezpečnosť nákupu ojazdených automobilov.

Nový typ osvedčenia o evidencii vozidla, takzvaný malý technický preukaz, ktorý zaviedlo Slovensko v polovici minulého roka, zmaril možnosť falšovať alebo pozmeňovať na ňom uložené údaje. Za rok od zavedenia vydávania nových, polykarbonátových osvedčení o evidencii vozidla od júna 2010 do konca júna 2011 ich bolo vydaných viac ako 632.000 kusov.

Podľa informácií Prezídia Policajného zboru SR nezaevidovala polícia ani jediný prípad falšovania či pozmeňovania údajov na tomto doklade. \"Ochranu údajov na čipe osvedčenia zabezpečujú mechanizmy pasívnej aj aktívnej autentifikácie, takže ich nemožno pozmeniť bez toho, aby sa to dalo rozpoznať. Napríklad VIN číslo, čo je vlastne jedinečné číslo pre každé vozidlo, je chránené na osvedčení niekoľkými rôznymi spôsobmi. Je preto prakticky nemožné tento údaj sfalšovať,\" informoval Michal Ševčík zo spoločnosti Hewlett-Packard Slovakia, ktorá nový doklad pripravila.
 

Vyberte región

mark